colosseum.gif fejlec.gif
 
Bejelentkezés

Password dimenticata?
 
  • Hungarian formal
  • English
  • Italian
Mekkora volt a római birodalom?
Az ókori világot bemutató egyperceseink soron következő része a Római Birodalom földrajzi kiterjedésével és lakosságszámával foglalkozik. Rávilágítunk, hogy milyen hatalmas területeket hódítottak meg egykoron a dicső császárok, hadvezérek és összevetjük, hogy vajon az ókor birodalmai méret vagy népesség tekintetében hogyan állnák meg a helyüket korunk világában, felvehetnék-e a versenyt bármely mai országgal?

Roman Empire.jpg Ha a Római Birodalmat legnagyobb kiterjedése idején (tehát Traianus császár i.sz. 117-ig tartó hódításai után) ábrázoló térképre nézünk, megdöbbenhetünk annak hatalmas, impozáns méretein.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A világtérkép keleti félgömbjén viszont már nem tűnik annyira elképesztően nagynak:

Eastern-Hem_100ad.jpg

 

  Ne felejtsük el viszont, hogy abban az időben a közlekedés, a szállítás nehézkes és lassú volt, így a birodalmak méreteinek korlátot szabott a logisztika, a túlságosan nagyra növő országokat nehéz volt megvédeni és egyben tartani. Képzeljük csak el: ha a Birodalom britanniai határain a pikt törzsek lázadozni kezdtek, és valamelyik íróasztali stratéga Rómában azt találta volna ki, hogy a délkeleti végekről, mondjuk Egyiptomból vezényel oda erősítést, a távolság (szárazföldön) körülbelül 6000 kilométer lett volna. Bármennyire jól képzett, kemény legények is voltak a légiósok, bármennyire pompásak voltak is a római utak, vonuló sereggel hosszabb távon lehetetlen volt napi 30 kilométeres átlagon felül teljesíteni (még az is több, mint a realitás), így tehát pihenők nélkül 200 nap, a valóságban kb. egy év lehetett volna az út. Ennyi idő alatt a piktek vagy lemészárolnak minden rómait a Brit-szigeteken, vagy véres fejjel takarodnak vissza a mocsaraikba .


 

Guangwu.jpg Az időszámítás kezdetét követő időszakban a világon csak egy olyan állam volt, amely méretében és lakosai számában Rómához lett volna fogható, ez pedig a Han császári dinasztia Kínája (jobbra a képen a dinasztia-alapító Guangwu császár). Mellettük két nagyobb állam (a Parthus Birodalom kb. a mai Irán, és a Kusán Birodalom a mai Pakisztán és Észak-kelet-India területén) és ezernyi kisebb ország, királyság, városállam osztozott a szárazföldeken, másutt pedig egész kontinensnyi területeken csak vándorló, városokat és államokat nemigen alapító (nem is ismerő) barbár népek éltek.

 

 

 

       

 

    Könnyebb elképzelni a Római Birodalom hatalmas méreteit, ha mai országokéval hasonlítjuk össze (forrás itt). Legnagyobb kiterjedése idején kb. 9 millió négyzetkilométerre terjedt ki a római uralom. Ez Magyarország mai területének kilencvenhétszerese, kétszer akkora, mint az egész Európai Únió. A jelenlegi országok méret szerinti rangsorában Traianus Rómája ötödik lenne, úgy, hogy a nála nagyobbak közül három (4. Kína, 3. USA, 2. Kanada) 9 és 10 millió km2 között van, vagyis nem olyan sokkal nagyobb. Oroszország a Római Birodalomnak kb. kétszerese, de területének jelentős része lényegében lakatlan és lakhatatlan. A jelenlegi 5. helyezett Brazília, a 6. (és ezzel a legkisebb kontinens) Ausztrália.

Kicsit más a helyzet, ha a népesség szerinti rangsort nézzük. Eleve nehézséget jelent, hogy nagyon hézagosak az ismereteink arról, mekkora volt a Föld összes népessége időszámításunk első évszázadaiban. Nagyon kevés írott emlékünk maradt hivatalos és megbízható népszámlálásokról, főként azért, mert ilyenek nem is igen történtek. Ne szépítsük, a népszámlálásra az adószedéshez, illetve az adóbevételek tervezhetőségéhez van szükség. Csak olyan államokban lehet elvégezni, ahol van erős központi hatalom, amely képes beszedni az adót, van olyan középréteg, amely képes befizetni az adót, van elég politikai tisztánlátás, hogy a vezetők felismerjék egy népszámlálás jelentőségét, és végül vannak olyan emberek, akik képesek száznál nagyobb számokat összeadni. Ezen feltételek közül egy vagy több az ókori államok jelentős részében hiányzott, így többé-kevésbé hitelt érdemlő számokat csak két birodalomról tudunk (forrás itt). (A két illusztráció hivatott demonstrálni, mennyire nem volt egyszerű a korabeli adószedők élete)

 

 asterix-and-obelix-14.jpg
asterix-and-obelix-5.jpg
                                     

 

betlehem.jpg Évekig tartott és i.sz. 14-ben fejeződött be az Augustus által elrendelt népszámlálás, ekkor a Római Birodalom 3,3 millió négyzetkilométeres (tehát a traianusinál lényegesen kisebb) területén 54 millió ember élt. Ez lehetett az a bizonyos népszámlálás, amely miatt a Názáreti Józsefnek családostul vissza kellett térnie szülővárosába, ezen az úton tértek be abba a bizonyos Betlehem nevű falucskába. Így tehát mondhatnánk, hogy Betlehemet, az örvendező pásztorokat és a kisdedet testükkel melegítő birkákat lényegében Augustusnak köszönhetjük. Mondhatnánk, de ez nagyon messzire vezetne…

 

 

 

 

 

 

 

 

  Nagyjából ugyanekkor (egészen pontosan Kr. u. 2-ben) a Han-dinasztia által uralt Kínának 71 millió lakosa volt. Ha figyelembe vesszük a Föld többi országát és területeit is, akkor időszámításunk kezdetén a világ összes népessége 200-400 millió fő közé tehető. Ennél pontosabb becslést adni az össznépességre lehetetlen és felelőtlen vállalkozás, hiszen egész országok birodalmak létezhettek akkoriban, amelyekről a mai kor régészeinek még csak tudomása sincs. Mindenesetre, ha az optimistább becslést, a 400 milliót tekintjük igaznak, akkor is kimondhatjuk, hogy a Föld akkori lakosságából minden harmadik ember vagy a Római, vagy a Kínai Birodalomban élt! (Az illusztrációkkal kicsit csaltunk, az agyagkatonák négyszáz évvel korábban készültek.)

 

agyagkatonak.jpg
Roman_legion_at_attack.jpg

A mai országok lakosság-számával összevetve Augustus Rómája a 24. helyen állna (forrás itt), megelőzve olyan, népesnek tartott országokat, mint Dél-Korea, Ukrajna, Spanyolország vagy Argentína. Az Európai Unió tagállamai közötti rangsorban 5. helyen állna (Németország, Franciaország, az Egyesült Királyság és Olaszország mögött), ami persze nem teljesen igazságos összehasonlítás, hiszen Rómának sűrűn lakott provinciái voltak az ázsiai és az afrikai kontinensen is. Nem tartozik szorosan a témánkhoz, de a Han-Kína a maga 71 milliójával 17. lenne a világon és 2. Európában.

 
Pros. >
Hírek
Honlap újítás
Tisztelt Látogatóink!
Honlapunk jelenleg csak korlátozott tartalommal érhető el. Hamarosan jelentkezünk új oldalunkkal. Az interneten addig facebook oldalunkon továbbra is elérhetőek vagyunk.
Edzéseink pedig a megszokott időben és helyen folynak tovább:
minden kedden és csütörtökön 18.30-20.00 között a Kürt Alapítvány gimnáziumban (Budapest XI.ker. Bogdánfy utca 5/b.).
69828108_2838473046167259_8641203672446926848_n.jpg 

 
Gladiátor Majális - Beszámoló a Margit szigeti tagtoborzó, nyílt edzésről a Macedon Ignis tollából
Gladiátor Majális - Beszámoló a Margit szigeti tagtoborzó, nyílt edzésről a Macedon Ignis tollából

Hol lehetne jobb helyet találni egy laza majálisra Budapest szívében, mint a Margit-szigeten? Ez
járt a fejünkben nekünk is – csak épp nem plédekkel és napszemüveggel, hanem válogatott ókori
fegyverekkel, szegecselt utazóládáinkkal, zord acélsisakjainkban jelentünk meg a Holdudvaron túl
elterülő nagyobb tisztáson.

Tucatnyi gladiátor készülődött már dél után egy órával a fák alatt – látványos edzésre, s harcokra
hangolva. Nem mondom, már a 4-es 6-os villamoson is felhívtuk magunkra a figyelmet, de a szigeten
szinte azonnal elkezdtek gyűlni körénk az érdeklődők amint átvedlettünk tunikába, ágyékkötőbe, s
felhúztuk saruinkat, megvillantottuk a fegyvereinket.

A kegyetlen lanista, Nestor szavára két sorba rendeződtünk, tisztelegtünk nézőközönségünk
előtt, majd bemelegítésként futottunk pár laza kört. Kicsit cipelgettük egymást, kicsit guggoltunk
egymás súlyával a hátunkon – máris kezdtünk bemelegedni. Jut eszembe: a Nap is szépen, perzselő
mosollyal sütött le reánk. Az edzés során jellegzetesen egyedi fekvőtámasz, húzódzkodó, és hasizom
gyakorlatokat mutattunk – közönségünk egyre nagyobb tetszésére. A legnagyobb sikert az a jelenet
aratta, amikor szoros sorban hanyatt feküdtünk, s jó Colossus testvérünk lépésről lépésre végigtalpalt
teljes testsúlyával megfeszített hasunkon. Kissé megbillent egyszer, s hogy a gyakorlatban hiba ne
legyen, dicső Nestor, a lanista bizony végig sétáltatta őt visszafelé is a soron…

Izmaink megmozgatása után következtek az egyre teljesebb harci bemutatók – a beszólított harcosok
eleinte birkózva, majd egy-egy karddal küzdve szálltak szembe egymással, végül néhány párharcot
teljes fegyverzetben is láthatott ki köröttünk állott. Szigonyt és hálót markoló retiarius, ki a nagy
pajzsot tartó secutor-nak ront, zabolátlan trák harcosok, samnis bajnok és rettentő rézmaszkot viselő
kétkardos (dimacheris) – mind a az ókori Róma dicső fényét, a hajdani harcosok izzó vérét hivatottak
megmutatni e forró délutánon.

A küzdelmek után pedig a Fórum lehetőséget adott az érdeklődőknek, hogy kezükbe adjuk
fegyvereinket, mutassunk pár technikát, meséljünk egy-két történetet a gladiátorélet vidám vagy épp
nehéz napjairól.

A fogadtatást igen pozitívnak találtuk, mi magunk pedig nagyon élveztük a rendhagyó edzést,
úgy érzem szervezünk még néhány hasonlót az elkövetkező hónapokban
 
Audax egypercesei
Mekkora volt a római birodalom?
Az ókori világot bemutató egyperceseink soron következő része a Római Birodalom földrajzi kiterjedésével és lakosságszámával foglalkozik. Rávilágítunk, hogy milyen hatalmas területeket hódítottak meg egykoron a dicső császárok, hadvezérek és összevetjük, hogy vajon az ókor birodalmai méret vagy népesség tekintetében hogyan állnák meg a helyüket korunk világában, felvehetnék-e a versenyt bármely mai országgal?
Leggi tutto...
 
A római vallás
Régi adósságunknak teszünk eleget, amikor mai, nagyobb lélegzetvételű írásunkban (melyhez nagy segítséget nyújtott Vojtech Zamarovsky Róma történelmet ír című könyve) a római vallásról adunk áttekintést. A téma természetesen annyira sokrétű, hogy teljes ismertetésre, minden részletet érintő leírásra nem törekedhettünk, cikkünk leginkább általánosságokra és egy-egy, általunk érdekesebbnek tartott momentum alaposabb ismertetésére szorítkozik.
Más vallásokhoz hasonlóan a római  is a természetfeletti lények hitén alapult. E lényekben az ember olyan természeti és társadalmi erőket személyesített meg, amelyek a hatalmán kívül álltak, sőt, amelyek hatalmukban tartották őt. Ezt annak hite egészítette ki, hogy a felsőbb erők jóindulatát az ember kiérdemelheti és a maga javára fordíthatja. E lények sorában az elsőség egyértelműen az isteneket illette meg, de a rómaiak tiszteltek mellettük különböző félisteneket, szellemeket, ártó és védelmező erőket, totemállatokat és -tárgyakat. Kegyeik megnyerésének eszköze az istentisztelet, imádság, áldozat, varázslat és a bizonyos szabályok szerint élt életmód volt, az emberek és istenek között a papok közvetítettek. Mindaz, amit eddig leírtunk, szóról szóra igaz lenne lényegében bármelyik más vallásra is, mai írásunk célja inkább a különbségek, a római vallás speciális elemeinek kihangsúlyozása.
Leggi tutto...