colosseum.gif fejlec.gif
 
 
  • Hungarian formal
  • English
  • Italian
Megrendelőknek
logo_1.gif

Üdv néked, ki páholyodból harcunkat szemléled!
Antik hagyomány örökösei, a gladiátorok köszöntenek!Az ókori Róma talán leginkább magával ragadó, kegyetlen és fenséges öröksége, a harc idn01_k.jpgõtlen szimbóluma a gladiátorviadal. A hatalmas Birodalom polgárai számára az izgalmakban és fordulatokban bővelkedő látványos küzdelmek elhozták a csodát egyszerű mindennapjaik közé. Az arénák harcosaiban az erő, a bátorság, a hősiesség szimbólumait látták, azoknak az erényeknek a megtestesüléseit, amelyek a világ urává tették Rómát. Egyesületünk, a Collegium Gladiatorium az ókori hagyományokat megőrizve teremti újjá a római gladiátorjátékokat. Előadásainkon a közönség elé varázsoljuk az arénák egyszerre kegyetlen és magasztos hangulatát, nézőink pompás küzdelmeket láthatnak, nagyszerű harcosokat, akik elemi vadsággal rontanak egymásra, páncélban, pajzzsal, karddal, lándzsával, s valamennyi tradicionális gladiátorfegyverrel. A bemutatók során természetesen nem folyik vér, hisz az ellenfelek ügyelnek egymás testi épségére, de a pazar látvány ennek nem látja kárát: a kegyetlen és erőteljes csapások, a villanó pengék, a földre zuhanó testek mind az antik idők szellemét idézik. A küzdelmek realitását a hosszan gyakorolt koreográfiák, valamint az előre meg nem tervezett improvizációk egysége adja. A fellépő harcosok fegyverei és páncéljai Pannónia legjobb fegyverkovácsainak munkáját dicsérik.

Egyesületünk a gladiátorok életét és küzdelmeit három különböző típusú fellépés keretében mutatja be, amelyeket maximálisan igazítunk a megrendelő igényeihez.

.


Látványedzés

Az edzés előtt rövid előadás keretében mutatjuk be a gladiátorjátékok történetét, a jellegzetes gladiátor-típusokat, a rájuk jellemző fegyvereket és páncélzatot. Mindezek után egy gladiátoriskola (ludus) mindennapjaiba pillanthat be az érdeklődő. Az újonc és veterán harcosok gyakorlatozását a kegyetlen magisterek korbácsának csattogása kíséri. A képzés során a hihetetlen fizikai és lelki terhelés változtatja az egyszerű rabszolgákat a fegyelem és a kíméletlen harci tudás eleven szobraivá. Az edzést a fórum követi, melynek során nézőink magukra ölthetik a harcosok páncélját, felszerelését, kipróbálhatják a fegyvereket.

 


n02_k.jpg n03_k.jpg


Gladiátorjátékok

Bemutatónk minden esetben egy antik gladiátorjáték (munus) rekonstrukciója. A fellépők ruházatának és felszerelésének anyaga, elkészítésük módja kivétel nélkül az antik hagyományoknak megfelelő. A küzdelmek előtt a Császár áldozatot mutat be az isteneknek, majd a gladiátorok bevonulnak az arénába és köszöntik őt: "Ave caesar, morituri te salutant!" Utána a különböző fegyvernemű gladiátorok páros küzdelmei következnek. A legyőzött és kegyelmet kérő harcosok sorsáról a nézők dönthetnek, és ha halált ítélnek, a néhány perce még pompás harcost - a Császár megvető tekintetétől kísérve - daróctunikás rabszolgák cipelik ki az aréna homokjáról. Ezután a csapatküzdelem következik, melynek vad forgataga antik csaták dicsőségét idézi.

Egyesületünk célul tűzte ki, hogy képes legyen alkalmazkodni a legkülönbözőbb potenciális megrendelők igényeihez. Természetes, hogy mást vár el fellépéseinktől egy, a Római Birodalom történelmi és régészeti emlékeinek bemutatására szakosodott múzeum és egy nagyszabású, elsősorban a közönség szórakoztatását célzó rendezvény szervezője.

Ennek megfelelően „múzeumi fellépéseinken” elsősorban ismeretterjesztő jellegű, minden részletre kiterjedően korhű gladiátorviadalt mutatunk be. A küzdelmek során a korabeli harci technikák és a történelmi hűség kapják a legnagyobb hangsúlyt, az alkalmazott díszletek, a zenei aláfestés is az antik Rómát idézi. A bemutatót – igény szerint – ismeretterjesztő előadással vezetjük be és nézői fórummal zárjuk, utóbbin lehetőség nyílik az esetleg felmerülő kérdések feltevésére és a harcosok fegyverzetének, páncélzatának felpróbálására.

Fesztiválokra, szórakoztató célú rendezvényekre szánt fellépés-típusunk a „gladiátor show”. E bemutatóink esetében legfontosabb szempont a látvány, a gyorsan pörgő események, a változatosság. A fellépés menete, a filmszerűen mozgalmas küzdelmek, a drámai kísérőzene mind arra hivatottak, hogy lenyűgözzék a modern kor közönségét is.

Készek vagyunk a fellépők létszámát a rendezvény méretéhez, léptékéhez igazítani, a legkisebb, szinte kamarajellegű bemutatóktól a sokszereplős, gigantikus Császári Játékokig.n04_k.jpg n05_k.jpg


További információ:
E-mail: glaber.lanista@gmail.com
Telefon: Keczkó Szabolcs (Glaber) 06-30-906-8083

 
Az anyag szerzői jog védelme alatt áll, teljes vagy részeinek másolásához a Collegium Gladiatorium engedélye szükséges!