colosseum.gif fejlec.gif
 
 
  • Hungarian formal
  • English
  • Italian
Toborzó

logo_1.gif

„Lüktet a vér ereidben, ha kardcsörgést hallasz...
Jóbarátod a Halál, fegyver-a-kézben rámosolyogsz...
Fejed felett zászlót tép a szél, hogy gyõzelemre vidd...
A Dicsõség Istene veled van, hát hiába lesnek téged a varjak.
Kiválasztott vagy, amilyen sokezerbõl egy, ha akad -
Harcosnak születtél!”

Kiket várunk az edzéseinkre?

A Collegium Gladiatorium Kulturális Hagyományőrző Egyesület, és a Ludus Magnus Harcosképző Iskola várja azokat a fiatal fiúkat, férfiakat, akik érdeklődnek a klasszikus harci technikák: kardforgatás, pajzshasználat, lándzsavívás, valamint az antik kultúra és hadművészet iránt. Egyesületünk a római gladiátorok küzdőstílusát az európai történelem részét képező harcművészetnek tekinti. Több éve mutatunk be gladiátorjátékokat történetileg hiteles, látványos előadásokon. Ehhez hozzátartoznak a különféle fegyvernemű harcosok páros küzdelmei is. Külön képzés nők számára nincs, ezért nem is javallott, hogy ők is látogassák az edzéseket, hacsak nem rendelkezik több év aktív küzdősport múlttal. A pusztakezes verekedést, a nehéz páncélok és fegyverek viselését, valamint a kemény edzéseket nem nőknek találták ki!


Mit kell tennem ha részt szeretnék venni az edzéseken?

Ide nem szükséges jelentkezned, ha ki szeretnéd próbálni vagy megtekintenéd akkor gyere bátran. Kezdetben elég egy kényelmes cipő, rövidnadrág, póló, és sok elszántság, és kitartás, hogy hosszú szenvedések árán eljuthass arra a szintre, hogy te mutathasd be a külföldi (spanyol, horvát, angol, osztrák), és magyar közönségnek, hogyan nézhetett ki ezelőtt 2000 évvel egy gladiátorküzdelem a véráztatta arénában!


Hogyan rekonstruáltuk az ókori gladiátorok kiképzését, és hogyan ültettük át ezt a gyakorlati edzésekbe?

A fegyverek és páncélok korhű elkészítése is komoly kutatómunkát igényelt, jóval nehezebb és izgalmasabb feladat volt azonban a kiképzés menetét és az egyes fegyvernemek harci technikáit újrateremteni, hiszen ezekről alig maradt fenn adat. A jellegzetes mozdulatokat a domborművekről és mozaikokról lestük el, de a rekonstrukcióban felhasználtuk a keleti küzdősportok, a középkori kardforgatás, a sportvívás egyes elemeit, valamint a különböző különleges katonai egységekben felhasznált pusztakezes és fegyveres technikák is. A kísérleti időszak mára lezárult, jelenleg a kipróbált és bevált módszerek szerint dolgozunk. Az évek során – talán nem szerénytelenség állítani – egy igazi harcművészet színvonalára fejlesztettük a gladiátorok küzdőstílusát.


Hogyan épül fel az edzés?

Az edzés első felében együtt edz mindenki, fokozattól függetlenül. Az első 10 percet bemelegítéssel töltjük, hogy a későbbiekben a fokozott terhelés miatt ne legyenek húzódások, görcsök, és olyan sérülések, amik ezzel elkerülhetők. Ezt egy 45-50 perces intenzív erőnléti edzés követi, ami az edzést tartó magistertől függően változik hogy mennyire statikus vagy dinamikus. Az erőnléti rész után a társaság kétfelé válik. A calvusok, és tirok, tehát azok akik legfeljebb egy vizsgát tettek le, külön vonulnak egy magisterrel, akivel tovább készülnek a vizsga állóképességi részére, valamint elsajátítják az alapvető egykardos technikákat. A próbáltak, tehát azok, akik legalább az armatus vizsgát letették, saját fegyvernemük technikáját csiszolhatják tovább és próbálhatják ki tudásukat a küzdelmek során a párosításban megfelelő ellenféllel szemben.


Milyen fegyvereket használ az egyesület jelenleg?

Az egyesület az ókori fegyverek mintájára elkészített fém fegyvereket használ a fellépések és edzések során, amelyek természetesen nincsenek kiélezve. Az újoncok a technika elsajátításán kívül kezdetben csak fa-, valamint filckardokat használnak.


Miért van szükség a vizsgarendszerre?

A vizsgarendszer alapvető célja, hogy a közel egy éves felkészítés alatt, az calvusokból olyan harcosokat képezzen, akik elbírjál a fegyvereket, könnyen mozognak a nehéz páncélzatban, és megtanulnak olyan kontrollal bírni a fegyverek felett, hogy azt bármilyen váratlan szituációban képesek legyenek megállítani, hogy elkerüljék az esetleges sérülést. Innen letölthetitek a tiro és armatus vizsga anyagát!


A fegyveres harcon kívül oktatnak-e mást is?

Igen, első sorban az ókori olimpiákon is szerepelt ökölvívás és birkózás jelenik meg az edzéseken. Az ökölvívás oktatása a mai box felszerelésekkel történik, a teremben lehetőség van zsákolásra is. A birkózásra külön tatamis teremben kerül sor, ami két részből tevődik össze. Külön képzést igényel az állásból az ellenfél földre viteléig, és külön a térdelésből az ellenfél lefojtásáig - vagyis feladásig - zajló küzdelem.


Mikortól van lehetőség részt venni a fellépéseken?

Az armatus vizsga letétele utána, ha a harcos képes hihető páros küzdelmet bemutatni.


Létezik-e verseny ebből?

Mivel világszerte is nagyon kevés egyesület csinálja hasonló, harcművészeti szinten gladiátor hagyományőrzést, és nehéz lenne ebből fair küzdelmeket rekonstruálni ezért itt nem léteznek versenyek, de az egyesület keretein belül félévente rendezünk birkózó bajnokságot 2 súlycsoportban, valamint 4 évente az edzőtáborban megrendezésre kerül a gladiátor olimpia, amik megnyerésével ki lehet harcolni az egyesület többi tagjának tiszteletét.


Milyen helyen vannak az edzések?

Az edzések helyszíne : Budapest XI.ker. Bogdánfy utca 5/b. Kürt Alapítvány gimnázium, Petőfi híd budai hídfő
Időpontok                 : Kedd 18:00-20:00; Csütörtök 18:00-20:00

Az edzések és edzőtáborok alapvető feltétele a betöltött tizenhatodik életév!

További információ:
E-mail: senatus@gladiator.hu
Telefon: Keczkó Szabolcs (Glaber) 06-30-906-8083

 
Az anyag szerzői jog védelme alatt áll, teljes vagy részeinek másolásához a Collegium Gladiatorium engedélye szükséges!